FABRICANT MENORCA (VISITA-TALLER)


Descripció:

La visita a l'exposició 'Fabricant Menorca. L'artesania ahir, avui i demà' comença amb un recorregut que, a partir de quatre suports sensitius (visual, tàctil, sonor i gustatiu), apropa l'alumnat a alguns dels oficis més singulars de l’illa. El recorregut i l'enllaç entre artesà i artesà es fa a mode de joc, donant major dinamisme al passeig. La segona part de la visita és un taller pràctic en què l'alumnat rebrà l'encàrrec de fer una peça. En tot moment els alumnes interactuen entre ells, amb les eines i els conceptes bàsics que defineixen el treball artesà.

Som conscients de que cada grup requereix unes necessitats, per la qual cosa la visita s'adapta a cada nivell. Les activitats de dinamització que es plantegen estan pensades per facilitar el reconeixement dels oficis, les eines més característiques, les habilitats dels artesans i els sons que se senten en els tallers.

La part pràctica és una manera de finalitzar la visita i és on l'alumnat podrà desenvolupar la seva vessant creativa emprant l'eina més important que tenen els artesans: les pròpies mans. 

Objectius:

• Apropar l'artesania a les escoles.
• Reconèixer la vàlua de l'activitat artesana pel que fa a la seva singularitat, creativitat, tradició, innovació, relació amb l'entorn, dedicació, esforç...
• Fomentar l'interès pel patrimoni artesanal de Menorca.
• Contribuir al desenvolupament social i cultural del territori oferint una proposta que complementi i reforci el sistema educatiu formal.

Què aprenen?
 

  • Reflexionar sobre les habilitats que s'han de tenir per dur a terme un bon producte fet de manera artesanal; i, repassar els oficis que s'han vist i les eines que es fan servir.
  • Relacionar conceptes i imatges tenint en compte la riquesa del lèxic tradicional.
  • Exercitar la memòria; saber explicar als companys allò que s'ha après; posar-se a la pell d'un dels artesans; i, reflexionar sobre si els agradaria dedicar-se a qualcun dels oficis vistos.
  • Parlar dels materials que fan servir els artesans; treballar amb les mans; fomentar la creativitat i el treball individual; entendre el sentit del temps; i, valorar que cada peça és única i especial.
     

Preparació i seguiment de la visita:


A l'escola, dies abans de la visita, es pot treballar sobre el concepte d'artesà, identificar oficis artesans de Menorca i diferenciar el sistema de producció artesanal de l'industrial.

Una vegada finalitzada la visita es proposa elaborar un DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) de l'artesania menorquina.

Destinataris:

Tots els cursos de primària

Durada:

1 sessió de 2 hores i mitja (inclou un descans per berenar)

Contacte:

Centre Artesanal de Menorca
centre@artesaniademenorca.com
971154436

Observacions:

La visita està disponible durant tot el curs escolar, els dimecres i divendres de 10 a 14h. Consultau-nos altres dies i cercarem alternatives.

Podeu fer la sol·licitud a través del programa Salut Jove i Cultura del Consell Insular de Menorca (enllaç).
 

Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1