SINGULARITATS RELACIONADES
  1. L'aixol és una eina bàsica per a l'arader ja que permet fer els acabats de manera més precisa. No s'ha de confondre amb l'aixa, ja que és més basta, normalment amb una fulla més ampla i li manca la funció de martell. L'aixol és més lleuger, té una part plana anomenada aceró i l'altra part acaba en forma de cap que serveix per picar i ajustar.
  2. La llenya d'ullastre és la més utilitzada pels araders. El més important és que estigui tallada en el temps idoni (diuen que en lluna vella a partir d'agost fins el gener), deixar les barres en vertical a ombra i que estiguin ben ventilades durant un any, com a mínim.
  3. La il·lusió de ser arader va fer que Miquel Villalonga, a edat de disset anys, anàs a fer feina amb l'arader de confiança de la família. Una vetlada es van reunir les dues parts i van parlar de les condicions de treball. En aquell temps, principis del segle XX, era costum pagar per aprendre un ofici, de manera que es va acordar que la família compraria una serradora per instal·lar al taller de l'arader. A partir d'aquell moment en Miquel es va ensenyar en l'ofici i durant el servei militar el van destinar al grup d'artesans per arranjar els carros de la bateria. Una vegada acabat el servei obligatori va tornar al taller del mestre. Durant aquell temps, però, el camp s'estava modernitzant i l'arribada dels tractors va fer caure l'activitat dels araders. 
     

Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1