SINGULARITATS RELACIONADES

  1. L’any 1918 el senyor Lorenzo Lafuente Vanrell deixava escrit que, segons les seves investigacions, els moneders de malla de plata van aparèixer de forma misteriosa entre el 1840 i el 1845. Fins i tot recollia l’argument d’aquells per qui la irrupció dels moneders era fruit de l’enginy dels argenters menorquins inspirats pels pescadors que teixien les xarxes. Una atribució que s’ha demostrat errònia.
  2. L’època esplendorosa dels moneders i les bosses de malla de plata va ser a començament del segle XX. Es calcula que s’hi van arribar a dedicar unes 3.000 persones (més de 3/4 parts eren dones) i tenia una producció anual de 600.000 moneders, segons dades extretes del llibre de Margarita Caules «Monederos de malla en oro y plata».
  3. Podria ser que el primer elaborador de moneders de malla de plata no fos precisament un argenter sinó un passamaner experimentat en l’elaboració de filigranes amb teixits. D’aquesta manera es va començar una indústria que arran de la seva fallida va derivar en diferents especialitzacions dins el món de la bijuteria: ornaments per al calçat, argenteria, fabricació de cadenes i fabricació de frontisses.

Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1