El grup de CAFEMN a 'Fabricant Menorca. L'artesania ahir, avui i demà'

Visita IES Cap de Llevant

El passat 31 de gener ens visitaven els alumnes i els professors de CAFEMN de l'IES Cap de Llevant. La seva visita, emmarcada dins el bloc de continguts de Patrimoni del mòdul de Senderisme, tenia per objectiu ampliar i reforçar els aspectes relacionats amb el patrimoni menorquí. I venien amb feina feta. A l'aula havien treballat aspectes generals de la cultura popular, els oficis artesanals, les feines de la pagesia, els oficis perduts, etc.

Des del Centre Artesanal consideram que qualsevol excusa és valida per passejar-se per l'exposició 'Fabricant Menorca. L'artesania ahir, avui i demà' i, en aquesta ocasió, el perfil del públic era del que millor encaixen en la proposta actual del centre perquè, en la seva posada en marxa, ja es va dir que la mostra es plantejava com un espai de reflexió del que han estat els oficis artesans, del que són i cap a on evolucionen.

En aquest sentit, tradicionalment s'ha considerat l'artesania com un element identificador d'un territori i de conservació del patrimoni cultural i etnogràfic. De totes maneres, avui dia també es valora la seva aportació a l'economia. Per tant, la visita es va plantejar com un recorregut per conèixer els 10 oficis representats a l'exposició (ceramista, ferrer, modista, sabater de banqueta, mestre d'aixa, fuster, joier, picador de pedra, esparter i pastisser) amb breus flaixos relacionats amb qüestions més genèriques de l'artesania (què és un artesà, el valor social, característiques de l'empresa artesana, el sistema de producció, el perfil del treballador, el paper de l'administració i les perspectives de futur).

Ens agradaria que, d'aquí a pocs anys, alguns dels alumnes que han vingut a conèixer l'artesania siguin part d'una exposició mostrant la seva labor artesana perquè, malgrat les dificultats, els oficis artesans també són una sortida professional.


Imatges relacionades
Imatges relacionades
IES Cap de Llevant
 
Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1