'Fabricant Menorca' dins el programa 'Salut Jove i Cultura' 2017/18

Ja està en marxa la segona edició del taller 'Fabricant Menorca. L'artesania ahir, avui i demà' inclòs en el programa 'Salut Jove i Cultura' 2017/18.

1. DESCRIPCIÓ DEL TALLER
La visita a l'exposició comença amb un recorregut que, a partir d'un suport visual i un altre sonor, aproparà l'alumnat a cada un dels oficis representats. El recorregut i l'enllaç entre artesà i artesà es farà a mode de joc de pistes, donant major dinamisme al passeig. Després es realitzaran activitats didàctiques i una pràctica amb les quals els alumnes interactuaran entre ells, amb les eines i els conceptes bàsics que defineixen el treball artesà.

2. OBJECTIUS
Apropar l'artesania a les escoles.
Reconèixer la vàlua de l'activitat artesana pel que fa a la seva singularitat, creativitat, tradició, innovació, relació amb l'entorn, dedicació, esforç...
Fomentar l'interès pel patrimoni artesanal de Menorca.
Contribuir al desenvolupament social i cultural del territori oferint una proposta que complementi i reforci el sistema educatiu formal.

3. CONTINGUTS
Conceptes
artesania, ofici, eina, material, destresa, habilitat, creativitat, tradicional, innovació, peça única

Procediments
Cada grup requereix unes necessitats, per la qual cosa la visita s'adapta a cada nivell. Les activitats que s'enumeren a continuació són orientatives.
Sacs entremaliats: el sac de destreses i el de defectes han tombat, s'han barrejat els conceptes d'un i altre, i s'han d'ordenar.
Qui és qui?: l'alumnat ha d'endevinar l'ofici que li ha tocat descriure a un company, però aquest no pot fer ús de les paraules tabú.
Joc de fer parelles: es relacionen les imatges d'eines amb els seus noms, de manera que es formen parelles «eina-nom» i es recorda qui artesà la fa servir i per a què.
Mots encreuats: treball en equip en què s'han de solucionar uns mots encreuats amb els noms d'algunes de les eines que s'han vist.
A contrarellotge: els alumnes disposen d'un temps limitat per crear una peça per quatre oficis diferents.

Actituds
Reflexionar sobre les habilitats que s'han de tenir per dur a terme un bon producte fet de manera artesanal; i, repassar els oficis que s'han vist i les eines que es fan servir.
Formar paraules ajuntant síl·labes; valorar el lèxic més antic; i, relacionar concepte i imatge.
Exercitar la memòria; saber explicar als companys allò que s'ha après; posar-se a la pell d'un dels artesans; i, reflexionar sobre si els agradaria dedicar-se a qualcun dels oficis vistos.
Parlar dels materials que fan servir els artesans; treballar amb les mans; fomentar la creativitat i el treball individual; entendre el sentit del temps; i, valorar que cada peça és única i especial.


Enllaços Relacionats
Més informació
Salut Jove i Cultura 2017/18
 
Imatges relacionades
Imatges relacionades
Valoració curs 16/17
 
Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1