Incorpora sis oficis artesans més als deu ja existents: arader, paredador, formatger, guarnicioner, apicultor i vinater.

El Centre Artesanal de Menorca amplia el seu espai expositiu

La mostra 'Fabricant Menorca' creix també amb la inclusió d’elements interactius amb els quals l’organització persegueix reforçar la vessant creativa i de manipulació que caracteritza l’artesania.

La consellera de Cooperació Local i Promoció Turística, Maite Salord, ha inaugurat avui, acompanyada del batle des Mercadal, Francesc Ametller, l’ampliació del projecte expositiu del Centre Artesanal de Menorca. A l’acte també han estat presents les representants de les associacions Arteme i Entremans, Cristina Quintana i Isabel Masoliver.

A partir d’ara, gràcies a aquesta inversió, que ha estat de prop de 19.000 euros, la mostra ‘Fabricant Menorca’ incorpora sis oficis artesans als deu ja existents. Els nous oficis són els d’arader, paredador, formatger, guarnicioner, apicultor i vinater i se sumen als d’esparter, pastisser, ceramista, ferrer, modista, mestre d’aixa, fuster, sabater, joier i picador de pedra.

Seguint el discurs expositiu de la mostra inaugurada l’any 2016, els sis nous oficis també tenen nom propi: Juana Morlà, Crispin Mariano, Carlos Bagur, Sebastià Pons, Miquel Gomila i Pere Pons. D’aquesta manera, a partir del testimoniatge, es persegueix apropar la realitat del sector artesanal menorquí al gran públic.

Característiques de l’exposició:

Aquests treballs han permès aprofitar millor els espais, concentrar l’exposició en el primer pis i adaptar una àrea a la planta baixa per acollir activitats didàctiques. D’aquesta manera, a més de millorar l’experiència del visitant, es dóna resposta a una necessitat creixent. I és que durant el curs 2017-2018 han passat pel Centre Artesanal de Menorca més de 500 escolars a través del programa Salut Jove i Cultura que gestiona el Consell.

Així, al primer pis es troben els 16 cubicles representatius dels 16 oficis escollits. Tots els cublicles tenen la mateixa aparença: una gran lona, amb el retrat de l’artesà que representa l’ofici i un breu resum de la seva experiència personal, domina l’espai; dos plafons recullen la informació sobre les característiques tècniques i imatges de l’ofici en concret; i una petita escenografia consistent en un taulell, eines i materials i algunes peces destacades completa la posada en escena. Tots els textos estan en sis idiomes: català, castellà, anglès, alemany, francès i italià.

Una mostra interactiva:

El projecte d’ampliació de l’exposició inclou, a més a més, elements interactius amb els quals es pretén reforçar la vessant creativa i de manipulació que caracteritza l’artesania. Són els següents:

1. Els sons dels oficis. El visitant ha de distingir els sons que es reprodueixen en quatre tallers.
2. Qui som? El visitant elegeix un ofici i, assumint el paper d’artesà, ha de dibuixar en una pissarra els elements que consideri més representatius perquè els acompanyants endevinin de quin ofici es tracta.
3. La matèria primera. L’artesà ha de conèixer la matèria primera amb què treballa. En aquest cas, s’ha creat una caixa fosca que conté tres materials que el visitant ha d’identificar.
4. La peça artesana. El visitant pot seure’s en una sella de muntar i fotografiar-se amb la il·lustració d’un cavall al darrere.
5. L’aprenent. Després de tot el procés de feina, el visitant es troba un trencaclosques en forma de cubs per col·locar les peces al lloc corresponent.
6. La paret seca. Les pedres de la paret seca, convertides en un puzle, serveixen de metàfora per representar la diversitat d’artesans i el fet que tots junts contribueixen a mantenir un valuós llegat cultural.

Finalment, la mostra incorpora quatre audiovisuals sobre els oficis d’arader, pastisser, joier i paredador. En els quatre casos s’ha donat protagonisme als joves artesans, que són els que representen el present i el futur d’aquestes professions.


Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1