Maqueta cedida per Joan Mercadal

Una sínia pel Centre Artesanal

Des de fa uns dies l'exposició permanent del Centre Artesanal disposa d'un nou element en què es pot apreciar l'enginy dels mestres artesans. Es tracta de la maqueta de la Sínia de la Plana elaborada i cedida per Joan Mercadal Riudavets. Feta a escala 1/20, la sínia conté un total de 30 peces. L'obra original es troba al carrer Sant Ferran de Maó.

En una entrevista feta al mestre arader Pedro Pons, deia que un dels treballs més difícils de fer era la sínia perquè, així com el pou de torn té un tambor, la sínia funciona amb un sistema ajustat d’engranatge que s’anomena rodet, peça que fa rodar la roda grossa. Perquè l’engranatge rodi bé s’han de fer les peces bé, amb les mides justes, i fer que encaixin i rodin bé. A més, hi ha sínies de mides diferents, petites i grosses, i segons com tengui la roda cadascuna l’artesà ha de fer el rodet.

Ara aquesta maqueta ens permet comprendre la feinada que devia suposar fer una sínia i el valor que té el treball de recuperació d'aquests elements etnològics que estan duent a terme voluntaris com els mateixos Joan i Pedro.

A la fotografia es pot veure la maqueta de la sínia amb el seu autor, Joan Mercadal, i Lara Juanola, que serà l'encarregada d'explicar la sínia a l'alumnat que participi en el taller "Fabricant Menorca. L'artesania ahir, avui i demà" 2018/19.


Enllaços Relacionats
 
Imatges relacionades
Imatges relacionades
Maqueta sínia de la Plana
 
Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1