Del 28/07/20 al 26/08/20 a l'Espai d'Art Xec Coll de Ciutadella

Història d'una cadira: la Coca Rossa

El 2019 el Centre Artesanal de Menorca va encentar el cicle d'exposicions de petit format amb una exposició que explica els orígens de la cadira menorquina. Enguany, l'exposició viatja a l'Espai d'Art Xec Coll de Ciutadella, a pocs metres del taller on se segueix fabricant la Coca Rossa.

Hi ha elements que tot i la seva senzillesa, o precisament gràcies a ella, han perdurat al llarg del temps i s'han convertit en icona d'un territori. La cadira ideada per Miquel Anglada és un element identificador de la idiosincràsia dels menorquins i s'ha fet popular arreu del món. Va ser durant els anys 20 del segle passat quan Miquel va crear un prototip de cadira plegable inspirada en l'antic catre que les dones solien dur per seure a missa.

La mostra es divideix en 5 parts. La primera, que funciona com a presentació, situa els visitants en la temàtica de l'exposició, amb història i evolució dels seients, proporcionant-los uns punts de partida per recórrer-la. La segona i la tercera (les parts centrals) expliquen de manera concreta els orígens de la cadira, on i com sorgeix, les variacions que ha sofert, la patent, les fases de fabricació i els usos culturals. La quarta és un espai de reconeixement al creador, els seus invents i el taller familiar. L'exposició finalitza amb una cinquena part amb una mostra de cadires actuals i altres cadires que han estat restaurades.

Aquest any s'afegeix un element audiovisual a l'exposició. Es tracta de l'anunci del I Festival de Cinema de Menorca (2016) realitzat pel cineasta Macià Florit Campins i que la direcció del festival ha cedit per a l'ocasió.

L'exposició s'adreça a un públic molt divers, tant el resident que tot i fer ús d'aquestes cadires no en coneix l'origen, com el turista que aprecia allò que és propi del territori que visita.

Crèdits

Producció:
Fundació Foment del Turisme de Menorca – Centre Artesanal de Menorca
Comissariat i textos:
Quim Salort Galmés
Assessorament lingüístic:
Servei d'Assessorament Lingüístic del Consell Insular de Menorca
Traduccions:
Traduccions Ínsula. Coordinadora: Irene Cardona
Disseny del muntatge:
Estudi DIDE, CB
Disseny gràfic:
Bep Febrer
Fotografies:
Alfred Mallo Mallo, Arxiu d'Imatge i So de Menorca – CIM
Família Janer Martí
Familiars de Miquel Anglada Alzina
Grup de facebook Fotos Antiguas de Menorca
Joan Mercadal Arguimbau
Quim Salort Galmés
Rafa Anglada
Fusteria:
Manufacturas de la Madera SL
Impressió:
De Vidre Rètols
Anunci I Festival de Cinema de Menorca:
Macià Florit Campins (guió, realització i edició)
Inés Garell (producció)


Enllaços Relacionats
Més informació
Espai d'Art Xec Coll
 
Imatges relacionades
Imatges relacionades
Cartell Coca Rossacocarossa1cocarossa2cocarossa3
 
Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1