Les artesanes Sílvia Vivó i Núria Deyà aconsegueixen el màxim guardó en l'edició 2020

Dues peces de Menorca entre les 10 guanyadores del European Food Gift Challenge

La singularitat gastronòmica i cultural de les Regions Europees de Gastronomia es va citar al 1st European Food Gift Challenge, un concurs organitzat per IGCAT per premiar l'artesania local relacionada amb el menjar. L'acte va tenir lloc a Kuopio, Regió Europea de Gastronomia 2020-2021, el 10 Septembre.

Organitzat per la Savonia University of Applied Science, el concurs va reunir un total de 21 productes alimentaris i artesanals d'alta qualitat, produïts localment i representatius de les diferents gastronomies regionals.

Per tal de donar suport i visibilitat internacional als productors locals que fabriquen articles únics relacionats amb les tradicions culinàries de les regions, els següents 10 productes van ser els seleccionats:

-Col·lecció de regals Willimaku (Kuopio) que inclou xarop de brots d'avet, "tàperes" de brots de dent de lleó i beguda escumosa sense alcohol amb gust de reina dels prats de la companyia Willimaku;
-Canasta d'enviament des de Trøndelag (Trondheim-Trøndelag, Regió Europea de Gastronomia 2022) que inclou una varietat de productes artesanals locals que van des de formatges produïts a Gangstad Cheese-Factory, fins a melmelada i mel d'empreses col·laboradores;
-Regal de Nadal Talwimaku de l'empresa Willimaku (Kuopio) que inclou concentrat de vi calent i melmelada de vi calent;
-Mel cremosa amb raïm Isabella de Mr.Bee, Nika Poslek s.p. (Eslovènia, Regió Europea de Gastronomia 2021);
-Mel orgànica de Virtalan til·la farm (Kuopio);
-Mantequilla vegana d'avellanes de Farm Košec (Eslovènia, Región Europea de Gastronomía 2021);
-Lluç de riu a l'all enllaunat de Haapaniemi Travel (Kuopio);
-Talla-Coques de SYF-Artesana (Menorca, Regió Europea de Gastronomia 2022) un tallador de rebosteria de fusta d'ullastre utilitzat per tallar la coca (pastisseria típica de l'illa);
-Suport de fang per a olla calenta (Eslovènia, Regió Europea de Gastronomia 2021);
-Anelletes motlle de pastisset de Núria Deyà (Menorca, Regió Europea de Gastronomia 2022).

Els premiats van ser oficialment anunciats durant la Cerimònia Oberta de Kuopio, celebrada l'11 de setembre. Els productes guanyadors rebran un certificat oficial d'IGCAT i tindran visibilitat internacional a una secció dedicada al lloc web d'IGCAT.

A causa de les restriccions de viatge imposades per la Covid-19, el jurat d'experts de la competició va incloure tant a membres locals de Finlàndia, que van poder assistir en persona i enfocats en la valoració sensorial dels productes, com a experts internacionals d'IGCAT i de les regions de Gastronomia, els quals van avaluar els productes en línia valorant el seu compliment de criteris com la sostenibilitat de producte i embalatge, la història narrativa, la singularitat, la innovació en la tradició i la connexió amb la regió.

El jurat va estar presidit per Jacinta Dalton (Galway-Oest d'Irlanda, Regió Europea de Gastronomia 2018) i va incloure els membres internacionals Joana Santos (Minho, Regió Europea de la Gastronomia guardonada el 2016) i Jesper Christensen (Aarhus-Dinamarca Central, Regió Europea de Gastronomia 2017), així com membres del jurat local: Raisa Leinonen (Universitat de Ciències Aplicades de Savonia); Marko Rossi (Kalevala Spirit); Sirpa Karppi (K-Market Neulamuikku); Elena Chiksoeva (Lapland Hotel); i Sinikka Määttälä (Experta en educació sobre producció d'aliments i influent de la cultura alimentària de Savonia).

Sobre les peces presentades per artesans i artesanes de Menorca:

La Fundació Foment del Turisme de Menorca, a través del Centre Artesanal de Menorca, va obrir una convocatòria perquè els artesans presentessin els seus productes amb els quals representar l'illa en els premis europeus (veure notícia a l'enllaç adjunt). Totes les peces presentades entren a formar part del catàleg De Seny.

Què és De Seny:

La col·lecció De Seny és la línia de productes creada per la FFTM amb l'objectiu de renovar la seva línia de marxandatge, tant per a la venda directa com per a la creació d'un recurs útil i valuós en presentacions, fires, jornades i accions similars. Els productes que s'han creat es defineixen per unes línies netes i simples, i han estat classificats en 4 col·leccions, segons la temàtica: Es Rebost, Paisatge, Natural i Icona. En De Seny el client trobarà una peça 100% artesana, feta a l'illa i transmissora dels valors i les singularitat del territori.

Sobre la Plataforma Mundial de Regions Gastronòmiques:

Les regions del món de la gastronomia candidates i premiades, guiades per IGCAT, estan treballant juntes per crear consciència sobre la importància de la seva singularitat cultural i alimentària; estimular la creativitat i la innovació gastronòmica; educar per a una millor nutrició; millorar els estàndards del turisme sostenible; destacar cultures alimentàries distintives; i enfortir el benestar de la comunitat.

Sobre IGCAT:

IGCAT té com a objectiu donar poder a les comunitats locals creant consciència sobre la importància de salvaguardar i promoure els diferents aliments, la cultura, les arts i els actius turístics sostenibles. Això és essencial per equilibrar les tendències alimentàries globalitzades que estan impactant en el nostre planeta, la salut i les economies locals.

IGCAT és un institut sense ànim de lucre establert el 2012, que treballa amb consorcis regionals de parts interessades en els camps de la gastronomia, la cultura, les arts i el turisme. Compta amb l'experiència d'una xarxa mundial d'experts i treballa en associació amb organitzacions intergovernamentals especialitzades.

IGCAT atorga el Premi Regió de Gastronomia i és la secretaria oficial de la Plataforma Mundial de Regions Gastronòmiques. A més, l'Institut ha desenvolupat el premi Young Xef, el Local Food Gift Challenge, el Top Visitor Experience i el Food Film Menú.


Imatges relacionades
Imatges relacionades
talla-coquestalla-coques 2anelletes motlle pastissetanelletes motlle pastisset 2
 
Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1