Aquest estiu es podrà veure a Ferreries, Ciutadella i Sant Lluís

Exposició itinerant "Vas més brut que un carboner!"

L’exposició itinerant sobre l’ofici de carboner que es va estrenar l’any passat al Centre Artesanal de Menorca es podrà visitar aquest estiu a Ferreries, Ciutadella i Sant Lluís. La Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) continua així la seva la seva tasca de donar a conèixer aspectes de l’artesania local amb aquestes mostres de format reduït pensades per traslladar-se fàcilment per iniciativa pròpia o d’altres entitats.

Des del 2019 s’han anat organitzant aquestes exposicions a través del Centre Artesanal de Menorca; la primera es va dedicar a la coca rossa i la segona a l’ofici de carboner. Pel que fa a aquest 2021, el Centre mostrarà al públic l’exposició “Temps d’emblanquinar”, sobre els calciners i les emblanquinadores.

Pel que fa a “Vas més brut que un carboner!”, obrirà les seves portes el proper dimarts 6 de juliol al vestíbul de l’Auditori de Ferreries. Es podrà visitar cada dia de 18 a 20h fins l’1 d’agost. Com a activitat complementària s’ha programat una xerrada sobre l’ofici de carboner a càrrec de Vicent Pons i Quim Salort el dia 8 de juliol a les 21h a Ses Fonts d’enfora.

A Ciutadella es podrà veure entre el 3 i el 31 d’agost a l’Espai d’Art Xec Coll en horari de dilluns a dissabte de 10 a 13.30 i de 18 a 20h. La mateixa xerrada sobre l’ofici de carboner es farà dia 13 d’agost a les 20h al pati de Can Saura (aforament limitat).

Finalment a Sant Lluís obrirà el 3 de setembre fins el 3 d’octubre a Es Molí de Dalt. L’horari serà de dilluns a divendres de 10 a 13h i de 18 a 20h, i els dissabtes de 10 a 13h. La xerrada està pendent de confirmar.
Els visitants coneixeran la importància que tenia antany l’ofici de carboner, ja que el carbó s’emprava en les cuines de ferro, brasers i maridets, i també els ferrers l’empraven com a combustibles. A més, la seva feina assegurava el manteniment de boscos i marines. Amb el temps, aquest ofici feixuc, brut i mal pagat es va anar perdent fins que un llenyataire de Ferreries, Vicent Pons, en va reprendre l’activitat i avui segueix muntant sitges per fer el carbó vegetal.

L’exposició està dividida en diferents mòduls que, a través de textos, imatges, il·lustracions i elements interactius, conformen una experiència divulgativa per a tots els públics. La mostra es complementa amb un parell de maquetes de sitges i algunes de les eines més singulars de l’ofici.


Enllaços Relacionats
 
Imatges relacionades
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3
 
Consell Insular de Menorca        Fundació Foment del Tusisme de Menorca        Leader        SICTED        Logo
 
    Centre Artesanal de Menorca - C/ Metge Camps, s/n - 971 15 44 36 - © Tots els drets reservats Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1